Wat een week ... CD

KAYAK - Royal Bed Bouncer (1974)

"Nee, niet meer leverbaar" ...

... was het antwoord van verkopers in diverse muziekwinkels op mijn vraag naar de geremasterde cd van Kayak mét allerlei bonustracks.
Kayak's derde plaat is betekenisvol in meerdere opzichten. Destijds bracht het een zekere koerswijziging in het bestaan van de band, die zo ambitieus symfonisch gestart was met 'See See The Sun' en 'Kayak' (zie WeekCD 2007-5). De songs waren korter, compacter en 'pop-piger'. De symfoliefhebber moest even slikken. Gek genoeg leverde het echter niet zo'n grote hit op als de singles uit de beginperiode en gelukkig bevat de plaat genoeg prachtige fijne passages van, met name, componist/toetse- nist Ton Scherpenzeel en gitarist Johan Slager.
Het tweede deel van 'Bury The World' is Hollandse symfo van grote klasse en 'If This Is Your Welcome' wekt bij mij na zoveel jaren nog steeds wee- moedige herinneringen op aan optredens van Kayak uit die heerlijke tijd. En wat vonden we in Nederland Patricia Paay toen goed (én mooi). Drum- mer Pim Koopman bouwde een heel nummer om haar stem heen in 'Patri- cia Anglaia'.
Een andere betekenis van het album ligt besloten in de aflevering van de tv-serie 'Classic Albums', die aan de geremasterde cd was gewijd. Het le- verde unieke beelden op van musici die elkaar na een eeuwigheid hervon- den in de studio, en de kijker was getuige van de enigzins schuchtere po- ging tot een heuse reünie. Hoe geslaagd die stap is geworden bewijst Kayak de laatste jaren overtuigend.
Zo'n belangrijk album dus, en toch "niet meer leverbaar". Dat wordt Marktplaats afstruinen of een illegale kopie maken van het exemplaar van de Fonotheek. Ik had er liever het volle pond voor willen neerleggen. Peter Swart (wat een week 33)