Wat een week ... CD

PETER HAMMILL - Over (1977)

Verlies en succes ...

... daarmee laten de jaren rond 'Over' zich wel typeren. Peter Hammill, de grote man achter Van Der Graaf Generator, vierde met zijn band toppro- ducties als 'Still Life'. En zijn solocarrière, die parallel liep aan die van VDGG, bereikte met 'Over' een hoogtepunt.
Maar 'Over' was een werk voortkomend uit verdriet. Peter Hammill verwerk- te in acht songs het vastlopen van een langdurige relatie. Intense muziek: van a capella ('This Side of the Looking Glass') naar een volledig bandge- luid ('Crying Wolf'), van de wanhopige schreeuw ('Betrayed') tot de stille snik (overal te vinden), van de dreiging ('On Tuesdays She Used to Do)Yoga') tot de berusting in de finale ('Lost and Found').
Hammill brengt prachtige persoonlijke teksten (maar herkenbaar en troos- tend voor velen in mindere tijden), zichzelf daarbij begeleidend op piano en gitaar, af en toe bijgestaan door vrienden uit het VDGG-collectief, waarbij de vioolbijdragen van Graham Smith een extra vermelding waard zijn.
Peter Hammill zet met 'Over' persoonlijk verlies om in artistiek succes, al zal hij binnen een jaar een nieuwe tegenslag te verwerken krijgen: de defi- nitieve breuk in VDGG. Peter Swart (wat een weken 29 en 30)