Wat een week ... CD

CASTLE CANYON - Gods of 1973 (2009)

Net even gemist in de jaren 70 ...

... en ook al ten onder gegaan in het geweld van de symfodino's van die tijd: de band Castle Canyon. Gelukkig is er een recente heruitgave van het album 'Gods of 1973' waarop tracks uit '73 en '74 plus een aantal later opgenomen nummers staan.
De muziek beweegt zich rondom ELP en Fields als het gaat om de excel- lente toetsenpartijen (heerlijke Mellotrons en Hammond B3!) van Erik Ian Walker - die tegenwoordig 'ambient music' maakt - en in de buurt van Bar- clay James Harvest als we luisteren naar de gitaren van Fred Chalenor. De composities zijn uitgebreid, vernuftig, spannend en technisch hoogstaand gespeeld.
Naast genoemde invloeden is er ook een referentie aan de moderne klas- sieke muziek. Zo is het imponerende 'Symphony of Sorrowful Songs-Canta- bile Semplice' van de Poolse componist Gorecki opgenomen, vooral door zijn ongeëvenaarde 'Derde Symfonie' een persoonlijke favoriet. Opvallend omdat Gorecki pas na de val van de muur vanachter het IJzeren Gordijn tevoorschijn kwam. Blijkbaar hadden de mannen van Castle Canyon hem reeds vijfentwintig jaar eerder ontdekt.
Terwijl ik luister naar een perfecte pianosolo van Erik Ian Walker in de track 'Bombs Away' concludeer ik dat Castle Canyon met terugwerkende kracht alle lof verdient en met meer 'exposure' in de jaren 70 een geduchte concurrent had kunnen worden van bijvoorbeeld ELP. Het mocht niet zo zijn. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 28)