Wat een week ... CD

PETER HAMMILL - Out Of Water (1990)

Zomaar één uit de vele ...

... albums die Peter Hammill's solo-oeuvre vormen. Een imposant oeuvre, in een indrukwekkende tv-documentaire verbeeld door middel van een to- ren van opgestapelde cd's, gadegeslagen door de meester zelf met een blik van tevredenheid en lichte ironie. De hoofdpersoon van Van Der Graaf Generator liet op zijn geheel eigen wijze de muzikale stromingen van meer- dere decennia aan zich voorbij trekken. Natuurlijk niet helemaal onaange- daan. Zo klinken sommige keyboardsounds op 'Out Of Water' inmiddels gedateerd en duidelijk voortkomend uit de home-studio.
Geen gemakkelijk album, maar welk album van Peter Hammill is dat wel? Moeilijk te wegen ook, want aan de ene kant die songs met die key- boardgeluiden, maar (gelukkig) aan de andere kant ook nummers waarop Hammill schittert en zich laat bijstaan door de vrienden uit VDGG. En daar is Stuart Gordon op viool, met wie Hammill een schitterdend duet aangaat in 'Something About Ysabel's Dance'. Het duo zou later regelmatig optre- dens verzorgen.
De doorgewinterde Hammill-fan krijgt natuurlijk weer prachtige lyrics voorgeschoteld. De zin die bij mij blijft hangen is deze: "If I'm not the man I was, than who is he?", als verweer tegen de vrouw die meent haar man niet meer te kennen als voorheen. Onthouden!
Het mooie gedragen slotnummer 'A Way Out' doet denken aan 'Gaia' van Fireships (zie WeekCD 2007-36) en tilt het album naar een niveau hoger dan 'één uit velen'. Peter Swart (wat een week 23)