Wat een week ... CD

JON AND VANGELIS - Page Of Life (1991)

Vangelis was door Yes gevraagd ...

... als vervanger van Rick Wakeman, die opgestapt was na 'Tales From Topographic Oceans' (zie WeekCD 2008-2) vanwege onvrede met de koers van de band. Vangelis zag af van het avontuur, waarna de aandacht zich verplaatste naar Patrick Moraz.
Het contact tussen Yes en Vangelis leidde echter wél tot een vriendschap tussen de Griekse toetsenist en Jon Anderson, en zou jaren later leiden tot een vruchtbare muzikale samenwerking. Het duo leverde vier albums af (compilaties buiten beschouwing gelaten) , waarop enkele songs voorkwa- men die zelfs de hitstatus behaalden.
'Page Of Life' was het laaste gezamenlijke product en werd zeker niet het succesvolste. Het was dan ook een roerige tijd, waarin de diverse Yes-samenstellingen werkten aan 'Union' terwijl ook Vangelis andere prioriteiten kende. Toch kent het album enkele prachtige songs, waarin de stem van Anderson perfect ondersteund wordt door de dragende klanken van Vange- lis. Geen uitspattingen (nou ja, één jazzy nummer dan), maar vooral voort- kabbelende, melodieuze, new age-achtige sfeercomposities.
De ene luisteraar zal het opzetten om weg te dromen en tot rust te ko- men, de ander zal het verveeld uit de speler halen en terugzetten in de kast. Peter Swart (wat een week 18)