Wat een week ... CD

RICHARD BARBIERI - Stranger Inside (2008)

Een tweeluik ...

... vormt dit nieuwe album 'Stranger Inside' van Richard Barbieri met het in 2005 verschenen 'Things Buried'. De röntgenfoto's van Carl Glover bena- drukken de samenhang qua lay-out maar ook de muziek ligt in elkaars verlengde: ambient-rock vanwege de soundscapes, synth-tapijten en zwe- verige sfeer enerzijds en de (stevige) ritmes in een aantal tracks ander- zijds. Uitsluitend weg- en dagdromen is dus niet aan de orde
Barbieri is inmiddels een oudgediende als je je bedenkt dat de man al furore maakte als toetsenman van het legendarische Japan en een tweede succesvolle carriere startte bij Porcupine Tree, waar hij nog steeds heftig mee aan de weg timmert als Stevens Wilson's secondant, die Barbieri op zijn beurt secondeert door de mastering van 'Stranger Inside'. Barbieri, op middelbare leeftijd maar stilstand is de man vreemd. Altijd innovatief be- zig, vasthoudend zoekend naar nieuwe geluiden in zijn toetsenarsenaal dan wel naar nieuwe opname- en produktietechnieken.
Het album opent indrukwekkend met het pompende en dreigende 'Cave' waar een stevig synthgeluid vakkundig aan elkaar gedrumd wordt door Porcupine's Gavin Harrison. Een heerlijke track. Zo ook het bezweren- de 'Hypnotek' waar de stemmen van Tim Bowness (No-Man) en Suzanne Barbieri (het blijft in de familie) doorheen zijn gesampled c.q. "atmospheric manipulated" en het rustgevende 'Decay'.
'Stranger Inside': prachtig geproduceerd, helder, open en zo reëel dat het lijkt alsof het instrumentarium in je kamer staat en bovenal integrale compositorische kwaliteit. Liefhebber van No-Man en de rustige kant van Porcupine Tree? En beviel 'Things Buried' ook al? Dan kan dit rechterdeel van het tweeluik met een gerust hart worden aangeschaft. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 08)