Jeff Aug - Living Room Sessions (2009)

Label: netMusicZoneRecords
Bandsite: www.JeffAug.com
Duur: 27:63
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

En wederom dient zich een meestergitarist aan. Belichtte ik eerder al de relatief onbekende Mike Grande die recent een prima album afleverde, nu is het de beurt aan de in Duitsland wonende Amerikaan Jeff Aug. Aug speelde bij Ann Clark en schreef het merendeel van de tracks op haar mooie album 'The Smallest Acts of Kindness' en binnenkort gaat hij op toernee met Allan Holdsworth en wat later met Soft Machine. Bovendien zal hij zich binnenkort voegen in het Guiness Book of Records wanneer hij in maart zes concerten geeft in zes verschillende landen, binnen maar liefst 24 uur! En dan vraagt ook nog de promotie van zijn voorliggende vierde album tijd.
De titel 'Living Room Sessions' verwijst naar het opnemen van de tracks in de huiskamer van producer, pianist en componist Murat Parlak (o.a. Branford Marsalis). En alles in 'one take'. Akoestisch gezien blijkbaar een hele goede huiskamer want het geluid is kristalhelder.
Het korte album bevat vijftien tracks met een gemiddelde duur van tweeënhalve minuut waarvan de basis bestaat uit restmateriaal van de Ann Clark-periode, nu verder uitgewerkt door Aug. De man is ook virtuoos op de elektrische gitaar en doet dan denken Frank Zappa, al weet hij ook ambient-achtige klanktapijten neer te leggen. Op dit album 'beperkt' hij zich echter tot de akoestische gitaar ... en hoe! Haal het briljante miniatuurtje van Steve Howe 'The Clap' van 'The Yes Album' (1973) voor de geest, verme- nigvuldig dat met vijftien en u weet hoe dit album klinkt. Verder heb ik zo her en der associaties met Andy 'The Police' Summers en zijn mooie, met dit album te vergelijken werken 'The X-Tracks' en 'Invisible Threads' (samen met Soft Machine's John Etheridge).
Het voert te ver om ieder miniatuurtje afzonderlijk te bespreken. Wat opvalt is dat Aug in staat is om, ook akoestisch en solo, funky te klinken. Het ritme is namelijk aanstekelijk aanwezig. Hij weet in die ritmiek elemen- ten uit andere richtingen te verweven zoals de folk en oriëntaalse muziek. Dit alles verpakt in een excellente techniek die nergens de indruk geeft van "hoor eens hoe snel ik kan spelen". En dat laatste is vooral te danken aan de puntigheid van de composities en de mooie melodieën. En als ik dan toch een paar tracks moet noemen, het aanstekelijke 'Boots on Fire' en het introverte 'One Twenty' (beide op deze schijf ook vertegenwoordigd met een 'music video') en het prachtige 'Lightness' dat mij doet denken aan onze eigen Harry Sacksioni.
Behoefte aan rust, contemplatie en mijmering bij een glas wijn en een knetterend haardvuur? Luister naar Jeff Aug op 'Living Room Sessions'. Maar vergeet in de toekomst ook de relatief wat hardere kant in de cata- logus van deze gitarist niet te onderzoeken. Harry 'JoJo' de Vries (02-2009)


Bezetting:
Jeff Aug - all guitars and instruments

Discografie:
In the Breezeway (1997)
Before the After (1998)
Rocket (maxi-single, 1999)
Living Room Sessions (2009)