Wat een week ... CD

ALEX MAGUIRE SEXTET - Brewed in Belgium (2008)

Weer zo'n prima uitgave van ...

... Moonjune Records, dit album 'Brewed in Belgium' van het Alex Maguire Sextet. Daar grossiert het label in, in uitstekende progressieve en crea- tieve releases.
Alex Maguire is een begenadigd toetsenist die o.a. met Elton Dean speelde, een paar jaar onderdeel uitmaakte van het geherformeerde en le- gendarische Hatfield and the North en met Hatfield's Phil Miller mede-op- richter is van InCaHat. Het etiket 'prog-jazz', dat in het begeleidende pers- bericht wordt genoemd, dekt de lading van dit album prima met daarin verwerkt de Canterbury-achtergrond van Maguire.
Het album bevat live-opnames gemaakt voor de VPRO-radio, opgenomen in oktober 2007 en in november uitgezonden door het uitstekende Radio 6 programma 'De Wissel' dat iedere donderdagavond te beluisteren valt. In het sextet spelen o.a. Michel Delville (synth guitar), Jean-Paul Estiviénart (trompet en flugelhorn), Damien Polard (bass) en Laurent Delchambre (drums), allen bekend van de verfrissende en vernieuwende band The Wrong Object.
'Brewed in Belgium' opent dramatisch en indrukwekkend met het door Maquire aan Elton Dean opgedragen 'Psychic Warrior' dat met name be- staat uit briljant en emotievol akoestisch pianospel. Daarna barst de band los met het springerige 'John's Fragment' dat fragmenten bevat tegen de 'free-jazz' aan. Overigens is het materiaal op het album deels uitge- schreven en aangevuld met improvisaties. De band is echter zo op elkaar ingespeeld dat die scheidslijn nauwelijks te horen valt.
Mijn favoriet binnen de zes tracks is het vijftien minuten durende 'Saturn' van de hand van Estiviénart waarin een denkbeeldige reis wordt gemaakt langs de traditionele jazz, de jazz-rock, de free-jazz en weer terug; een reis waarin alle 'jazzhuisjes' worden aangedaan.
Hoewel het geluid goed is maar her en der wat dof, heeft Alex Maguire met 'Brewed in Belgium' een niet altijd even gemakkelijk maar hoogstaand album uitgebracht dat smaakt naar meer. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 02)