Spirits Burning - Alien Injection (2008)

Label: Black Widow Records
Bandsite: www.spiritsburning.com
Duur: 80:32
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Spirits Burning is een 'free-will multi-participant association' - wat dat dan ook moge zijn - opgericht en geleid door muzikant en producer Don Fal- cone. Het album 'Alien Injection' is inmiddels het vierde projectresultaat. Een waslijst aan grote namen staat vaak niet garant voor hoge kwaliteit. De sport levert doorgaans mooie vergelijkingen op. Is een gekocht voetbalteam bestaande uit gearriveerde vedettes ook direct een 'winner'? De praktijk wijst anders uit.
Ook in de muziek staan bekende namen niet garant voor een goed album of concert. Het voorliggende album is daarvan helaas een lichtend voor- beeld. Als je de uit veertig man bestaande crew van het spaceship op de hoes voorbij ziet komen dan bekruipt je al een angstig voorgevoel en het zijn toch niet de minsten: Daevid Allen (Gong), Captain Black (Hawkwind), Michael Clare (University of Errors), Karen Anderson (PsiClub), Adrian Shaw (Bevis Frond) en ga zo maar verder. Per saldo zijn veel gerenom- meerde spacebands wel vertegenwoordigd.
Het album zou ik grotendeels willen karakteriseren als koekoek ene dreun met matige composities die je meenemen in een soort draaikolk waarin elk onderscheidend vermogen tussen de tracks in de diepte, of in het licht van spacemuziek, in de hemel is verdwenen. Het gaat maar door en het gaat maar door. De openings- en tevens titeltrack gaat dan nog en het is met name de mooie mellotron van Falcone op de achtergrond die mij mild doet zijn.
Het wordt pas echt bedenkelijk als Karen Anderson de vocalen beroert. Haar intonatie en timing zijn niet al te best. Luister naar 'New Religion' en haak af! Als zij in het refrein "in the name of God" zingt dan is het ronduit vals. "Zoals te verwachten valt", zou een rechtgeaard atheïst als onderge- tekende concluderen. En op dat niveau sleept het gehele album zich moeizaam voort waarbij ook de speltechnische kwaliteit van die 'grote namen' tegenvalt en in ieder geval de synergie tussen de projectleden mij volledig ontgaat.
Voor goede spacemuziek moet ik blijkbaar niet bij Spirits Burning zijn. Ik blijf derhalve voorlopig maar shoppen bij Gong en alle afsplitsingen en ver- takkingen, Ozric Tentacles en Oresund Space Collective, welke laatste band met hun geïmproviseerde spacerock veel meer imponeert dan het bijelkaar geharkte en toch nog losse zand van Spirits Burning. Harry 'JoJo' de Vries (12-2008)

Bezetting o.a.
Daevid Allen
Karen Anderson
Captain Black
Michael Camaro
Michael Clare
Tom Dambly
Don Falcone

Discografie:
New Worlds By Design (1999 )
Reflections In A Radio Shower (2002)
Found In Nature (2006)
Alien Injection (2008)