Wat een week ... CD

PETER GABRIEL - Up (2002)

Sober en somber ...

... is het voorkomen en de toon van het album waar liefhebbers tien jaar op gewacht hadden na 'Us'. Sober: je moet uitkijken dat je de cd niet omge- draaid in de speler legt, want elke vorm van informatie ontbreekt; een titelloos boekje, vrijwel geheel in zwart en wit uitgevoerd en zonder de gebruikelijke songteksten. In muzikaal opzicht beperkt gehouden instru- mentatie, ingetogen verstilde arrangementen.
Somber: de prachtige foto's uit het boekje; het zware tapijt dat keyboards, bas en percussie leggen, waarbij de tonen van bassist Tony Levin lijken te vervloeien; de gekwelde zang van de hoofdpersoon.
Peter Gabriel leverde met 'Up' vooral een persoonlijk album af: "This is a personal album, reflecting on the life that grows out of death and recog- nizing patterns and forces at work above and beneath our normal focus." Met name met de koptelefoon op dringt hij zich onweerstaanbaar aan je op, moeiteloos kun je je zowel de jonge voorman van Genesis als de oudere solist voor de geest halen. De luisteraar moet wel enig gevoel voor melancholie hebben, maar wie dat heeft krijgt met 'Up' iets waardevols aangereikt. Peter Swart (wat een week 42)