Wat een week ... CD

THE FLOWER KINGS - Retropolis (1996)

'The Flower King', zo heette het solo-debuut ...

... van de Zweedse gitarist Roine Stolt uit 1994. Het album sloeg geweldig aan bij liefhebbers van de 'oude' symfonische rock en Stolt kon verder. Om het materiaal live te kunnen brengen werd een band geformeerd en 'The Flower Kings' was geboren. Het vorig jaar verschenen 'The Sum Of No Evil' (zie WeekCD 2007-45) is tot nu toe de laatste van een indrukwek- kend aantal cd's, vol progrock met vele verwijzingen naar de hoogtijdagen van de symfo, gebracht met een moderne, gedreven en verfrissende aan- pak.

Nieuwe luisteraars, die zich voor de enorme berg muziek van The Flower Kings geplaatst zien, kan ik het album 'Retropolis' van harte aanbevelen. Het stamt uit de beginjaren van de band, maar de kracht van de productie en het gemak waarmee de muzikanten elkaar vinden in de complexe, maar toch ook voldoende melodieuze, structuren geven het gevoel naar een ervaren en perfect ingespeelde combinatie te luisteren.
Veel retro-invloeden (de titel zegt het al) met prachtige gitaarsolo's van Stolt en sterk toetsenwerk van Tomas Bodin. Retro, maar dan aangevuld met gedurfde inventieve vondsten (gewoon alle thema's in 'Flora Majora' in 5/4-maat, terwijl niemand het door heeft).
Veel verschil in stijl is er eigenlijk niet te bespeuren tussen deze topper uit de beginperiode en het laatste product, ware het niet dat 'Retropolis' bij mijzelf vaker een gevoelige snaar weet te raken. Peter Swart (wat een week 39)