Wat een week ... CD

RIVERSIDE - Rapid Eye Movement (2007)

Mooie dingen uit Polen ...

... op de arbeidsmarkt, maar vooral op muzikaal gebied. De progrock- scene bloeit er aardig en Riverside springt er internationaal gezien boven- uit. In 2003 debuteerde de band rond bassist/zanger Mariusz Duda en gitarist Piort Grudzinski met het album 'Out Of Myself'. Het bleek het begin van een trilogie, dat met 'Rapid Eye Movement' zijn finale beleeft.
In dit derde deel blikt de hoofdpersoon terug op zijn leven, hetgeen niet bepaald een vrolijke bezigheid genoemd kan worden. Sombere teksten vol eenzaamheid en angst voor de buiten- en binnenwereld. De muziek sluit er uitstekend bij aan: veel sfeervolle instrumentale passages, van een intie- me akoestische gitaar tot metalriffs, waarop dan weer mooie symfomelo- dieën zijn gezet. De veelal ingehouden zang doet, in combinatie met de soundscapes, denken aan Porcupine Tree. Voorwaar interessante, maar geen licht verteerbare kost.

Lastig is het wel de aandacht gedurende het gehele album vast te hou- den. De 'geweldige' nummers vind je vooral aan het begin, waardoor de plaat een beetje als een nachtkaars uit dreigt te gaan. Maar laten we niet kniesoren: zonder de EU-uitbreiding zouden we waarschijnlijk nimmer van Riverside gehoord hebben. Peter Swart (wat een week 35)