Wat een week ... CD

THE ILLIAD - A Sad day on Pluto (2007)

Een psychedelische 'aha erlebnis' ...

... dat is wat het album 'A Sad Day on Pluto' van de Amerikaanse band The Illiad mij biedt. Het is alsof ik met mijn vrienden weer aan de bar hang van ons toenmalige 'cultureel café', een biertje in de ene hand en een joint in de andere, luisterend naar de klanken van Pink Floyd's 'Piper', Syd Barrett, The Soft Machine en, vooruit, The Velvet Underground, luid roe- pend "zooooooo dit is goeeeeeed".
Prima geproduceerde flower powermuziek gelardeerd met garagerock en 'loner folk' maar waarin toch vooral de weldadig vreemde geest van Syd Barrett rondwaart. Nee sterker nog, ik ervaar het als een prachtig eerbe- toon aan deze inspirator van zovelen, van progrockers tot punkers. Over- stuurde gitaren, net op het randje zang, pakkende refreinen, 'weirde' teksten. Barrett dus, ook het grote voorbeeld van Illiad's frontman, gitarist en zanger Kyle Pittman.
Uitschieters: alle andere songs en ... de titelsong, het absurde 'Are You a Librarian?' (het is namelijk allemaal de schuld van de bibliothecaris), 'Heidi Lee in Blue Tights' ("Where did you flee Heidi Lee?") en 'Maddy the Mer- maid' met Alvin The Underwater Cowboy, Captain Paul, Maddy natuurlijk en Benji Boy The Fish. Puntje van kritiek: de instrumentale gedeeltes zijn te uitgesponnen. De dosering had daar beter gekund. Maar verder een heer- lijk album. JoJo (wat een week 26)