Wat een week ... CD

HOSTSONATEN - Springsong (2002)

Naast de stroom overbodige releases ...

... met geringe artistieke waarde die al jaren over onze symfo- en prog- hoofden wordt uitgestort, worden er uiteraard ook regelmatig pareltjes en parels gemaakt. Zoals het album 'Springsong' van het Italiaanse Hostsonaten een parel is die onderdeel uitmaakt van een vierluik waartoe ook het net uitgebrachte 'Winterthrough' behoort. Dit nieuwste, en ik verklap nu al, even uitstekende album zal overigens binnenkort worden gerecenseerd op ProgLog AFTERglow.
Het schitterend vormgegeven 'Springsong' - iedere track heeft een eigen kaartje - laat mooie, romantische, enigszins 'laid back' symfo horen, gevat in een geheel eigen en unieke toonzetting. Laat mij een fragment horen en ik roep 'Hostsonaten'. De zeer actieve leider Fabio Zuffanti - ook al be- kend van de indrukwekkende band La Maschera di Cera en van Finis- terre - componeert juweeltjes waar de integriteit en liefde voor de muziek afdruipen.
Luister naar 'Springtheme', doe uw ogen dicht en u hoort de vogeltjes fluiten en u ziet de knoppen ontluiken. Luister een kwartier naar 'Toward the Sea' en u maakt een mooie tocht vanuit de 'Blackmountains' naar de plek waar de lente is: 'Springland'. Een tocht waarbij uw gids bestaat uit kabbelende mellotrons, heerlijke dwarsfluit en viool, veel akoestische gitaren en vooral een richtinggevende melodielijn. Hostsonaten: de vertalers van onze emoties die wisselen per jaargetijde. JoJo (wat een week 22)