Wat een week ... CD

DEMIANS - Building up an Empire (2008)

Volledig uit het niets ...

... verschijnt de Fransman Nicolas Chapel, autodidact op muziekgebied, aan het front van de progrock met een subliem en sfeervol album 'Building up an Empire'. Chapel schreef alle tracks, speelt alle instrumenten zelf, heeft het album geproduceerd en ontwierp zelfs de mooie hoes.
Onder de naam 'Demians' maakt Chapel progressieve rock die voor een ieder die van Porcupine Tree - Wilson schreef zelfs een aanbeveling - OSI en World Party houdt nooit een miskoop zal zijn. Bovendien toont Chapel aan dat hij niet gemakzuchtig blijft hangen in zijn voorbeelden en weigert mee te gaan in het grote, uitdijende leger der kopiisten en naäpers dat de progrock 'rijk' is, maar laat hij een duidelijke eigen wil horen die op termijn waarachtig zou kunnen leiden tot een 'Demians-sound'.
Elke compositie is raak, zo ook het heldere, prima geluid en vooral wordt de emotie niet vergeten.Toch een paar uitschieters: het intrigerende ietwat mystieke 'Unspoken', 'Temple' en vooral ook 'Sand', een absoluut meester- werkje van ruim een kwartier. Als ik eerlijk ben verdient het gehele album dit predikaat. Niet te hopen dat na het debuut de koek op is, zoals zo vaak. Dat gevoel heb ik toch niet bij Chapel. Die heeft nog heel wat in zijn mars en gaat een koninkrijk opbouwen. JoJo (wat een week 21)

MUSICAL IMPRESSION: klik op Demians