Wat een week ... CD

MIKE OLDFIELD - Crises (1983)

Voor elk wat wils ...

... biedt Mike Oldfield op 'Crises'. Zijn achtste album en precies tien jaar na het opzienbarende debuut 'Tubular Bells'. De toen ingezette lijn van complexe en lange instrumentale composities (met elektronische, expe- rimentele en 'bespiegelende' elementen) heeft Oldfield immer
vastge- houden, met af en toe een meer commercieel uitstapje.
Op 'Crises' neemt deze laatste, toegankelijke, kant van Oldfield echter een wel heel grote plaats in. 'Kant B' bestaat uit kortere songs, gezongen door gasten als Maggie Reilly, Jon Anderson en Roger Chapman. Het le- vert wereldhits op met 'Moonlight Shadow', dat door Reilly naar plaats 2 in de Top 40 werd gezongen. Ook 'Shadow on the Wall' bereikt alom hoge noteringen en zet Chapman, de ex-frontman van Family, volop in het voetlicht. Wat je er ook van vindt, de nummers zijn de vocalisten op het lijf geschreven en dat is een bijzonder knappe compositorische prestatie.
Fans die liever naar Oldfield's uitgesponnen structuren luisteren komen niet slecht weg met het titelnummer, dat heel 'Kant A' vult en dat opent met een thema uit 'Tubular Bells'. Het schijnt dat Mike Oldfield de rechten op de originele 'Tubular Bells' destijds verkwanseld heeft en hij er uitgerekend in 2008 weer volledig over kan beschikken. En zo blijft dit jeugdwerk de rode draad door Oldfield's leven en oeuvre. Peter Swart (wat een week 20)