Wat een week ... CD

I.E.M. - I.E.M. (1996)

Toen een stofje de cd deed haken ...

... zei mijn zoon na een tijdje "wat een slaapverwekkende muziek", terwijl mij de eindeloze herhaling niet eens was opgevallen. Het klinkt niet compli- menteus maar Steven Wilson, de grote man achter Porcupine Tree, maakt het er dan ook wel een beetje naar.
De nummers op het debuutalbum van zijn solo-sideproject 'The Incredible Expanding Mindfuck' kennen overwegend een repeterend basisthema, waar- boven druk ge√ęxperimenteerd wordt met gitaren en synths. Het levert fasci- nerende psychedelische 'soundscapes' op, volgens kenners in de traditie van Krautrock en cosmic jazz. Creatief is Wilson ook bij het verzinnen van songtitels. Zo kunnen 40-plussers zich vast wel iets moois voorstellen bij 'The Last Will And Testament Of Emma Peel'.
Je doet de muziek het meeste recht door de koptelefoon op te zetten, je ogen te sluiten en je gewoon maar mee te laten voeren. Het krijgt dan alle- maal iets hypnotiserends, hetgeen mijn zoon natuurlijk verwarde met 'slaap- verwekkend'. Ach, hij is nog jong en weet niet beter. Peter Swart (wat een week 13)