Wat een week ... CD

AYREON - 01011001 (2008)

Slechts de onrustige Amy Winehouse ...

... wist de nieuwe Ayreon af te houden van de nummer 1-plaats op de hitlijst. Voorbestellingen en liefhebbers in de startblokken zorgden voor een stormachtige entree in de (prog)rockwereld. Wederom heeft Arjen A. Lucassen een werk afgeleverd waar Nederland trots op mag zijn. Geheel volgens het inmiddels bekende Ayreon-concept (een rock-opera in de traditie die ooit begon met 'Jesus Christ Superstar') verbeeldt 'zero-one' de ondergang van de mensheid, gadegeslagen door het ras dat planeet Y bevolkte (en nu maar hopen dat ik het verhaal goed begrepen heb). Een epos dat veel ruimte biedt aan dramatische zang en dito muziek met
metal-, symfo- en folkinvloeden.
Het is altijd weer knap hoe Lucassen de veelheid aan zangstemmen tot een samenhangend geheel weet te smeden. Ieder zal zo zijn favoriet hebben. Voor mij is dat deze keer Jonas Renkse, zanger van het Scandi- navische Katatonia. Naast de extraverte bombast van zijn collega's is zijn ingetogen, samengeknepen zang een verademing. Dit wordt nog eens prachtig geillustreerd op de dvd (bij de luxe-editie): een licht verlegen Jonas versus de overheersende uitbundigheid. Op de video is ruimte gegeven aan alle gasten en komt Arjen Lucassen's rol als 'regisseur' van het project naar voren. Het siert zijn bescheidenheid, maar helaas laat het zijn bij- dragen op het muzikale vlak volkomen onderbelicht. Want let wel: het hele concept en √°lle muziek is van zijn hand en hij heeft vrijwel alle partijen in zijn eentje ingespeeld.
De slottrack kent enkele verwijzingen naar eerdere Ayreon-projecten en eindigt met de woorden 'complete the circle'. Veelbetekend?
Peter Swart (wat een week 08)