Wat een week ... CD

ADVENT - Cantus Firmus (2006)

Het is niet altijd eerlijk ...

... moderne bands te vergelijken met de 'groten' uit de seventies. Maar in het geval van het Amerikaanse Advent is er geen ontkomen aan. Bij de

a-capella opening denk je aan Gentle Giant en als de heren in de tweede track hun instrumenten erbij pakken, denk je weer aan Gentle Giant. Ze doen er zelf ook niet moeilijk over: op de website worden Gentle Giant en Procol Harum als belangrijkste moderne invloeden genoemd, naast de middeleeuwse- en renaissancemuziek uit het verre verleden.
Advent weet deze inspiratiebronnen prachtig te combineren. Sluit de ogen en je ziet een middeleeuwse minstreel in een ridderzaal tokkelen voor een mooie jonkvrouw. Het gebruik van akoestische instrumenten als blokfluit, viool en mandoline verhoogt de romantiek, net als de middeleeuwse hoes- afbeelding. Sterk werk op elektrische gitaar en synthesizers brengt je met hedendaagse symfo terug in het hier en nu .
'Cantus Firmus' is het tweede album van Advent, dat in 1997 debuteerde met een uitgave in eigen beheer. Onmiskenbaar hoogtepunt is de epic 'Rambin' Sailor', waarin alle ingrediënten gemixed worden tot iets groots. Peter Swart (wat een week 07)


MUSICAL IMPRESSION: klik op Cantus Firmus