Tim Burness - Vision On (2007)

Label: Expanding Consciousness
Bandsite: www.timburness.com
Duur: 49:01
Reviewer: JoJo
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Tim Burness was de frontman van de neo-progband Burnessence die in het kielzog van bands als IQ, Pendragon en Pallas in de jaren tachtig be- scheiden naam maakte. De band scheidde twee albums af. Nadien richtte Burness zich op sessiewerk en gastbijdragen onder andere bij de ambient- band Tuu. Op dit derde soloalbum omringt hij zich met muzikanten die speelden bij Pendragon en Steve Hackett (Fudge Smith op drums), The Damned (Monty Oxy Moron op keyboards) en Bamboleo (Keith Hastings op bas). Bovendien deelt Burness met Monty Oxy Moron de bewondering voor de oerspacerockers van Gong.
Met 'Vision On' heeft Burness een aangenaam album uitgebracht dat invloeden van genoemde bands - met uitzondering van The Damned maar dat zal geen verbazing wekken ... - laat horen. Dat maakt het album afwisselend en levendig en houdt op die wijze de concentratie vast. De variëteit aan stijlen vormt tegelijkertijd een zwakte: inconsistentie. Ook in die zin doet 'Vision On' mij denken aan een deel van de Hackett-catalogus met albums die stijltechnisch alle kanten op stuiteren. Burness kiest voor rock-, space-, ambient-, prog- en symfonische bouwstenen waartussen de lijm niet altijd gehard is.
Ondanks het ontbreken van een rode draad is geenszins sprake van een tegenvallend werkstuk. Integendeel, ik vermaak mij er prima mee. Zo trapt Burness sfeervol en instrumentaal af met 'Can You Hack It?' dat met gemak kan worden omgedoopt tot 'Can You Hackett It?'. Burness bewijst hier direct dat hij een uitstekend gitarist is met oor voor het voormalige lid van Genesis. Duidelijke space-invloed van Gong is merkbaar in 'Broaden Your Horizons' waarin hij zo'n typisch neo-progressief thema legt op zo'n typische spacesequence waar Gong patent op heeft. De stem van Burness toont ook hier breekbaar en dun te zijn maar die fragiliteit legt tegelijkertijd de emotie in de composities en daar gaat het uiteindelijk toch om in muziek.

Een track die erbovenuit torent is 'Here Comes the Great Collapse': fel, aan het einde heerlijk ontsporend in een geordende chaos en geënga- geerd: "you're a winner today if you have more than you need". Zijn teksten zijn over de gehele linie sterk maatschappelijk betrokken. Burness breekt regelmatig een lans voor een spirituele renaissance binnen onze materia- listische wereld. Hoewel het soms wat zweverig wordt met tekstfragmenten á la Jon Anderson - "finding alternative pathways, finding the truth in dis- quise" .... - bevalt mij dat engagement wel.
Tim Burness heeft met 'Vision On' een album gemaakt dat niet schokkend of revolutionair is en daarmee onvoldoende progressief in de ware zin van het woord. Dit compenseert hij ruimschoots door zijn betrokkenheid, de aangename sfeer die het album ademt en die uitnodigt tot regelmatig beluisteren en door de integriteit en liefde waarmee 'Vision On' is gemaakt. Dat is namelijk goed te horen, zowel tekstueel als muzikaal. JoJo (01-2008)

MUSIC IMPRESSION: klik op 'Vision On'

Bezetting:
Tim Burness - vocals, electric and acoustic guitars, e-bow, sampled loops, keyboards, rhythm programming
Keith Hastings - bass
Fudge Smith - drums
Monty Oxy Moron - keyboards
Julian Franks - tabla, percussion
Chris Cordrey - hammer dulcimer
Pok - mandola
Tim Herman -saxophone
Martin Franklin - radio samples, programming
Julian Tardo - bass guitar, programming

Discografie:
Learning to Fly (Single, 1989)
Power In Your Hands (LP, 1990)
Infinite Ocean (Extended Single, 1997)
Finding New Ways To Love (2004)
Vision On (2007)