Wat een week ... CD

Kevin Ayers - Whatevershebringswesing (1971)

De aanschaf van het wat tegenvallende ...

... nieuwe album 'Comicopera' van Robert Wyatt bracht mij ertoe deze week een reisje te maken door 'the family tree' van Soft Machine. En dan kom je uiteraard ook terecht bij de obscure, excentrieke en teruggetrok- ken levende Kevin Ayers.
Hij maakt nog steeds muziek maar de albums die hij de eerste jaren maakte na zijn vertrek bij Soft Machine op het legendarische 'Harvest' label behoren tot zijn beste. Het met een schitterend hoesontwerp getooide 'Whatevershebringswesing' is er één van. Voor mij zijn het gedragen 'There is Loving/ Among Us/There is Loving' en de slepende titelsong klassiekers. Ayers zette de heerlijke gekte die Soft Machine in de begintijd liet horen om in meer structuur en rust, altijd aangekleed met die karakteristieke en warme stem maar, zoals het weirde 'Song from the Bottom of a Well' laat horen, zonder de gekte van voordien te veronachtzamen.
De andere topalbums uit die periode zijn 'Joy of a Toy' (1969), 'Shooting at the Moon' (1970) met begeleidingsband 'The Whole World' waar Mike Oldfield deel van uitmaakte en 'Bananamour' (1973). Die staan op de luisterlijst voor dit weekeinde. Waarom? Uitleg overbodig of zoals Ayers het zegt op de hoes "No Eggsplanation". JoJo (wat een week 49)