Wat een week ... DVD

Solution - Live Reunion Concert 2006 (2007)

Het was erg gezellig ...... die dag in maart 2006 in Club Panama tijdens de re√ľnie van Solution. Veel vrienden, kennissen en familie. Is dat de beste omgeving om tot een inspirerend concert te komen? Nee natuurlijk. Toch weet de kern van Solution – Ennes, Barlage, Waterman en Willemse – een puik concert neer te zetten waarin een staalkaart van de volledige discografie wordt gegeven. Niets verleerd die mannen. Ze blinken allen uit maar vooral Tom Barlage lijkt nog beter en gemakkelijker sax en fluit te zijn gaan spelen dan hij al deed. Het gesproken woord is af en toe wat melig (de woor- den 'moppies' en ‘liedjes’ deden nogal opgeld; een associatie die ik in het geheel niet heb bij Solution) maar dat krijg je nu eenmaal als vooral de familie in de zaal zit.
Ook Harry Hardholt speelt hoogwaardig mee – al vond ik de gitaar nooit bij Solution passen – en zelfs Chiel Pos, die op 'Cordon Bleu' bijdragen leverde, mag een aantal tracks zingen zoals ‘Black Pearl’. Een absolute verrassing is de terugkomst op aarde van Peter Schneider. Die heeft een aantal decennia terug prachtige albums gemaakt maar is daarna van het toneel verdwenen. Als gast en vriend excelleert hij met zijn bijzondere stem in het geweldige ‘Stop’ en ‘I Love You More’, overigens geen Solution composities.
De belichting in de zaal leidt soms tot lichtgevende witte koppen en dat is af toe hinderlijk. En jammer dat het begeleidende boekje wel erg basaal blijft. Wat dat betreft zitten de MuziekDVD's qua lay-out en artwork in de armoedige fase waarin de eerste generatie CD's ooit zat.
Ondanks wat minpuntjes echter een prachtig document dat een recht- geaard Solution fan zoals ik uiteraard in bezit moet hebben. En dan heb ik nog wel een hekel aan muziek op DVD … Ik ben ervan overtuigd dat de mannen van Solution nog zoveel creativiteit, enthousiasme en kwaliteit bezitten dat een nieuw album mij logisch lijkt. Gewoon doen en ... laat dat vermoeiende touren dan maar zitten. JoJo (wat een week 42)