Volume Two: Steve Hackett - Kim (1978)


Op zijn tweede soloalbum 'Please Don't Touch' (1978) bracht Steve met broer John het romantische 'Kim'. Dwarsfluit en klassieke gitaar komen tot een hommage aan Steve's partner Kim Poor, de Braziliaanse kunstenares, wier schilderijen de hoezen van vele Hackett-albums sieren. Een prach- tig 'liefdesliedje' in 3-kwartsmaat. Geen vrolijke wals á la Strauss maar gelijkmatig en langzaam te spelen, met af en toe zelfs een hoofdaccent op de tweede tel:Helemaal
oorspronkelijk kan 'Kim' niet genoemd worden. Het nummer heeft een sterke verwantschap met pianostukken van de Franse componist Erik Satie (1866-1925). Menig pianostudent heeft zich door diens 'Gymno- pédies' en 'Gnossiennes' moeten worstelen. Met plezier natuurlijk, want het zijn juweeltjes. Ter vergelijking hieronder de hoofdmelodie van Satie's 'Gym- nopédie no.1' 'Lente et doucement' uit te voeren.
Steve Hackett
heeft nooit geheimzinnig gedaan over zijn bewondering
voor Satie. Het heeft in 2000 zelfs geleid tot de cd 'Sketches of Satie', wederom samen met brother John. Een mooie verzameling Satie-stukken, bewerkt voor dwarsfluit en gitaar. Voor de liefhebber van klassieke muziek, dat wel.
Peter Swart