A Triggering Myth - The Sins of Our Saviours (1998)

Label: The Lasers Edge
Bandsite: www.atriggeringmyth.com
Duur: 48:47
Reviewer: Peter van der Laan

Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

Dit progressieve duo bestaat uit Tim Drumheller en Rick Eddy, die zelf vele instrumenten bespelen en zich laten bijstaan door de gastmusici Moe Vfushateel op drums, Alberto Piras als extraordinaire zanger en op viool Alessandro Bonetti. Inmiddels heeft A Triggering Myth zes CD's uitge-geven waarvan 'The Sins of Our Saviours' de vierde is.
De CD kent negen thema's, variërend van kort tot redelijk lang. Het is dit maal niet zo zinvol het album per nummer te bespreken, maar meer om de globale indruk te schetsen aangezien de muziek van dit duo een duidelijke 'rode draad' kent door alle composities heen. Rick Eddy heeft in het boekje bij de CD een gedicht geschreven over de natuur van de zonde, getiteld 'On The Universal Nature Of Sin':

We enter their houses

unstained.
Unclaimed
by words still bleeding
or fortune blind.
Finding faith
or fault
or simple shelter within
walls and men cemented
by terror,
avarice
and their own sedition.
Falling over
visions
of higher truths within
glass hued murky
by blood,
shadow
and our own petition.
We live in their houses
stained.
Claimed
by their simplicity.
Their security.
Their ever maddening certainty!
By their sin.

De muziek is bijzonder aanwezig en sterk, doorspekt en gemengd met prachtige symfonische maar ook oriëntaalse en jazz elementen. Daarbij komt nog dat de heren ook blijk geven niet wars zijn van de neo-klassieke muziek uit Noord-Amerika, vertegenwoordigd door onder anderen John Adams. Geen kopie maar beïnvloeding en dat mag. A Triggering Myth geeft het “een eigen jas” en weet dit prachtig muzikaal te verwoorden. Hoe ze dit alles hebben kunnen mengen is bijzonder knap. Men hoort – ook door middel van de zang – toonladders die niet gebruikelijk zijn voor de huidige Westerse toonladder (“das Wohltemperierte Klavier”). Het klinkt zeker niet vals, nou ja lichtelijk atonaal wellicht, maar combineert smaakvol in samenklank.
De muziek op dit album wordt, enigszins gebruikelijk bij A Triggering Myth, gedomineerd door de keyboards en dan in alle mogelijkheden: van piano tot en met vele soorten synthesizers en modules met effect- apparatuur daarop aangesloten. Bijzonder apart is de zang van Alberto Piras, die op geheel eigenzinnige wijze de muziek met vele klankwisse- lingen doorwalst. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hiervan houdt maar persoonlijk vind ik dit fantastisch. De violist neigt met zijn spel een beetje naar Jobson, een beetje naar Ponty, mooi gedaan.
We praten hier over technisch zeer goede musici, die muziek omwille van muziek hebben gecomponeerd en dit naar eigen gevoel en inzicht hebben gedaan, zeker niet gericht op het publiek. Kunt u het zich voorstellen: een zaaltje met deze band en nog geen vijftig mensen, liefhebbers van deze behoorlijk gewaagde muziek, allen aandachtig luisterend?
Peter van der Laan.

Bezetting:
Tim Drumheller - keyboards, programming, production, assorted sundry instruments
Rick Eddy - keyboards, all guitars, titles, poetry, assorted sundry instruments
Moe Vfushateel - drums
Alberto Piras - vocals
Alessandro Bonetti - violin

Discografie:
A Triggering Myth (1990)
Twice Bitten (1993)
Between Cages (1995)
The Sins Of Our Saviours (1998)
Forgiving Eden (2002)
The Remedy of Abstraction (2006)