Hamadryad - Safe in Conformity (2005)

Label: Unicorn Digital Inc.
Bandsite: www.hamadryadmusic.com

Duur: 58.10
Reviewer: Arjan Bom
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

'Safe in Conformity' is de tweede cd van de Canadese band Hamadryad. Na het debuut 'Conservation of Mass' (2001) verliet de toenmalige zanger, Jocelyn Beaulieu, de band. Daardoor kwam het werk aan de opvolger enige tijd stil te liggen. De rest van de groep besloot uiteindelijk om bassist Jean-François Désilets de rol van blikvanger toe te spelen. Zijn stem doet denken aan Simone Rossetti, de zanger van de Italiaanse band The Watch. Net als Rossetti is Désilets bepaald niet de beste zanger ter wereld maar beiden kunnen er mee door. Opvallend is overigens dat niet Désilets maar drummer Jalbert de meeste songteksten schrijft.
De vergelijking met The Watch gaat vooral in openingsnummer 'Anatomy of a Dream' gewoon door. Dit is overigens een uitstekend nummer. De sterkste punten van Hamadryad komen hier in ruime mate aan de oppervlakte: een interessante compositie met wisselende stemmingen, verpakt in golven van Mellotron, Hammond en twaalfsnarige gitaar. Heerlijk, maar het beste moet nog komen. En dat is het drieluik dat na de openingstrack volgt. Het begint met het korte instrumentale 'Sparks and Benign Magic' dat overgaat in het indrukwekkende 'Self Made Men'. Harde en rustigere passages wisselen elkaar af. Een feest voor symfoliefhebbers. Het drieluik wordt fraai afgesloten met het (te?) korte 'Gentle Landslide'.
Na dit ijzersterke begin van deze cd reken je op een geheide vijfsterren plaat maar dat valt toch tegen. In de nummers die nu volgen neemt de groep behoorlijk gas terug. '24' en 'Frail Purpose' zijn niet slecht maar ook niet bijzonder. Zeker laatstgenoemde is niet bepaald symfo of prog. Bij beide nummers ligt de nadruk vooral op het, overigens prima, gitaar- spel. 'Sunburnt' zit een beetje in dezelfde hoek als de twee voorgaande nummers maar vind ik wel wat leuker.
Maar dan gaat het roer toch radicaal om. Met 'One Voice' en 'Polaroid Vendetta' komen we in de regionen van de progmetal. Voor de lezer is dat misschien een verheugende mededeling maar uw recensent wordt niet vrolijk van progmetal. Ik betrap mijzelf er dan ook regelmatig op dat ik deze nummers gauw oversla. Na het overweldigende begin van de cd begint er zich nu toch een behoorlijke teleurstelling af te kondigen. Maar gelukkig herpakt Hamadryad zich in de laatste twee songs. Vooral 'Alien Spheres' vind ik erg mooi. Een rustig begin met veel twaalfsnarige gitaar dat langzaam maar zeker steeds harder wordt. Mooi gedaan, sterk nummer. Het slotstuk 'Omnipresent Umbra' is de langste track van de cd. De band werkt naar een finale toe, waar je als luisteraar heerlijk op kunt weg zweven.
De conclusie na het beluisteren van 'Safe in Conformity' is dat hier sprake is van een zeer talentvolle band met veel potentie. Maar Hamadryad zal in de toekomst wel wat constanter moeten worden als men echt een topper in dit genre wil worden. Maar hoe dan ook, als je de cd goed programmeert kom je toch op een slordige 38 minuten mooie symfo uit. Zo lang duurden elpees tenslotte ook, dus wat klagen we. Wat betreft de waardering: zijn die drie JoJo's niet wat weinig? Eigenlijk wel. Het hangt een beetje van mijn bui af of ik er drie of vier JoJo's aan wil toekennen. Ik heb er lang genoeg over zitten dubben, de plaat nog maar eens gedraaid en uiteindelijk hak je de knoop dan maar door. Helaas mag ik geen halve JoJo's geven ...sorry. Arjan Bom (03-2007)

Bezetting
Jean-François Désilets - lead & backing vocals, six string electric bass, Taurus Moog pedals, twelve string acoustic guitar, keyboards
Denis Jalbert - six string electric & acoustic guitars, mandolin, backing vocals
Francis Doucet - B3 & C3 Hammond organ, Mellotron, Minimoog, Poland synthesizers, twelve strings electric & acoustic guitars, six string electric guitar
Yves Jalbert - percussion


Discografie
Conservation of Mass (2001)
Safe in Conformity (2005)