Knight Area - The Sun Also Rises (2004)

Label: The Laser's Edge
Bandsite:
www.knightarea.com
Duur: 50:03
Reviewer: Arjan Bom
Waardering:
(uit max. 5 JoJo's)

Op 7 maart as. komt het nieuwe album van de Nederlandse symfoband Knight Area uit: 'Under A New Sign'. Ik vond het een mooie aanleiding om de eerste cd weer eens te draaien. Knight Area werd opgericht door Gerben Klazinga. In de jaren tachtig hadden Gerben en zijn tien jaar oudere broer Joop al muziek geschreven en gearrangeerd. Deze muziek werd een eerste aanzet voor 'The Sun Also Rises'. Begin 2000 begon Gerben opnieuw muziek te schrijven voor een soloproject. Toen zijn broer hoorde wat hij met de songs uit de jaren tachtig had gedaan was hij meteen enthousiast en besloot mee te doen. Het begin van Knight Area was een feit. Andere leden werden gevonden in voor mij helaas onbekende bands als Sangamo, Miracle, Cliffhanger en Toyz.
De gebroeders Klazinga waren vooral gecharmeerd van melodieuze symfonische rockbands uit de jaren zeventig en tachtig (o.a. Camel, Genesis, Barclay James Harvest, Steve Hackett, Pink Floyd, Saga en Marillion met Fish nog als zanger). Die invloeden zijn goed te horen bij het beluisteren van 'The Sun Also Rises'.
Bij het eerste nummer 'Beyond' waan je jezelf meteen in het symfowalhalla: het majestueuze geluid van de Mellotron en een huilende gitaar donderen uit de boxen. Maar net als je er eens goed voor gaat zitten is het nummer al afgelopen (na welgeteld 27 seconden!). Gelukkig laat Knight Area deze sound regelmatig terugkeren. Mijn favoriete nummers zijn 'The Gates of Eternity', 'Conspiracy' en 'Mortal Brow', de laatste met een aangename vocale bijdrage van Stephanie Lagrande. Ook het instrumentale titelnummer is dik in orde, net als de song 'Moods Inspiring Clouds'. Dat is een nummer waar de luisteraar heerlijk op kan wegzweven.
Persoonlijk ben ik wat minder enthousiast over 'Forever Now' en 'Conviction'. Dit zijn wat conventionelere rocksongs, die echter bij concerten ongetwijfeld sfeerverhogend zullen werken. Ik houd zelf meer van de wat avontuurlijkere nummers die ik eerder noemde. Wat mij betreft gaat Knight Area met de nieuwe cd die richting op. Nu blijven de meeste nummers rond de vijf minuten. Hier en daar wat langere nummers met een onvoorspelbare opbouw zou ik zeer op prijs stellen. We zullen het binnenkort weten.
Maar hoe dan ook, 'The Sun Also Rises' is een uitstekend debuut van deze Nederlandse band. Er wordt op hoog niveau gespeeld, met hoofdrollen voor de keyboardpartijen van Gerben Klazinga en de soms Hackett-achtige lead guitar van, ik neem aan, Peter van Heijningen. Maar ook zanger Mark Smits houdt zich prima staande. Fraai artwork bovendien van Mattias Norén. Knight Area is een band om in de gaten te blijven houden.
Arjan Bom (01-2007)


Bezetting:
Gerben Klazinga - keyboards, drums, all music
Mark Smit - lead vocals
Stephanie Lagrande - additional vocals
Peter van Heijningen - lead guitar
Jeroen Hogenboom - guitar
Arjan Groenendijk - guitar
Vincent Frijdal - acoustic guitar
Ron van der Bas - bass
Gijs Koopman - bass, bass pedals
Mark van Nieuwenhuizen - drums
Kees Flameling - accordion
Joop Klazinga - flutes, lyrics


Discografie:
The Sun Also Rises (2004)
Under A New Sign (2007)