WAT EEN WEEK ... LP            

 

BRIAN ENO  - Foreverandevernomore (2022) 
 

Grondlegger van ...            
    

 

 ... de ambient music, zo mogen we producer en muzikant Brian Eno toch wel noemen. Op z;n minst één van de grondleggers met o.a. zijn 'Music for Airports' en 'Music for Films' beide uit 1978.
Het album 'Foreverandevernomore' - zijn 28ste werkstuk - had ik al een aantal keren in handen gehad maar de prijs van de LP schrok mij af. Uiteindeljjk als adept van Brian Eno toch aangeschaft en dat stelt mij niet teleur. Eno schildert nog steeds met klanken. Muziek om weg te dromen, na te denken over de geneugten en minder mooie kanten van het leven op aarde. Eno zingt zelf op dit album - een unicum - op een dromerige, uitstekend bij de muziek passende wijze en wordt op vocalen bijgestaan door o.a. zijn dochter. Van de 10 tracks springen vooral het prachtige met viool gelardeerde 'Inclusion', het met een mystieke sfeer gezegende 'These Small Noises' en afsluiter 'Making Gardens Out of Silence' eruit.
De teksten handelen over Eno's zorgen over het klimaat en het milieu. Een terechte zorg. Om dat kracht bij te zetten treedt hij regelmatig op tijdens bijeenkomsten aangaande het klimaat. Bovendien is de LP gemaakt van gerecycled vinyl, de prachtige hoes van hergebruikt papier en het folie omhulsel van 'compostable' materiaal. Lovenswaardig zoals ook de muziek op dit album lovenswaardig is. Brian Eno doet er nog steeds toe!
Harry de Vries (wat een week 04)