WAT EEN WEEK ... CD            

 

FOCUS  - Focus 12 (2024) 
 

Net op tijd voordat ...            
    

 

 ... Focus op een langverwachte toernee naar Amerika ging - samen met Martin Turner's Wishbone Ash en Asia - kwam dit album uit. Een ideale gelegenheid om het nieuwe album te promoten. Het viertal - Thijs van Leer, Pierre van der Linden, Menno Gootjes en Udo Pannekeet - is inmiddels weer terug in eigen land. 
Voor een band die al sinds 1969 bestaat is een twaalfde loot aan de boom niet al teveel. Misschien dat daardoor de inspiratie nog niet op is en men in staat is om een uitstekend werkstuk af te leveren waar geen sleet op zit. De relatieve jongelingen - Menno Gootjes en Udo Pannekeet, die beiden ook de produktie voor hun rekening namen - zouden daar ook weleens een belangrijke oorzaak van kunnen zijn. Die houden de boel vanuit een andere invalshoek scherp.
Het album opent met 'Fjord Focus', een track met die typische Focus sound maar wel steviger aangezet dan we van de band gewend zijn. Ik vind de mix overigens wat rommelig klinken maar dat geldt gelukkig alleen voor deze opener. Integraal wordt er excellent gespeeld: indrukwekkende solo en ondersteunende gitaarpartijen door Gootjes, pompend maar ook subtiel baswerk van Pannekeet, heerlijk toets- en fluitwerk door Van Leer en machtig maar ook ingetogen drumwerk van Van der Linden. De tien tracks bestaan zoals altijd uit een melting pot van rock, vleugje jazz en klassiek. Uitschieters zijn voor mij het deels geimproviseerde en wat psychedelische 'Meta Indifinita', een primeur in de historie van de band, en de fusion in 'All Aboard' al mogen de subtiele, emotievolle Satie-achtige piano composities er ook zijn.
Focus heeft een uitstekend album, getooid in een prachtige Roger Dean hoes, afgeleverd waarvan ik hoop en aanneem dat de band een aantal tracks in de live setlist zal opnemen. Daar kijk ik naar uit.
Harry de Vries (wat een week 05)