WAT EEN WEEK ... CD             


COLIN EDWIN & ROBERT JÜRJENDAL 
- 

The Weight of a Shadow (2023) 
 

Bassist Colin Edwin ...            
    

... kennen we uiteraard van vele jaren trouwe dienst bij Porcupine Tree.Toen Steven Wilson besloot om de Tree in 2020 weer nieuw leven in te blazen, te gaan toeren en met 'Closure/Continuation' een nieuw album uit te brengen, schitterde Edwin door afwezigheid. Ik heb mij daarover verbaasd maar Wilson zal daar zijn redenen voor hebben gehad. Zo speelt hij zelf bas op 'C/C' en vond hij dat Edwin wel wat vaker contact had kunnen opnemen tijdens het interbellum van de band. "En jij dan Steven Wilson?" denk ik dan. 
In ieder geval is Edwin niet bij de pakken neer gaan zitten, hij toerde met zijn band O.R.k., maakte een aantal solo-albums, werkte o.a. samen met Jon Durant en nu dus ook met de Estlandse gitarist Robert Jürjendal met wie hij eerder het album 'Another World' maakte. 
'The Weight of a Shadow' is een heerlijk album met ambient soundscapes, atmosferische, melodische lijnen en mooie gitaarpartijen die echter altijd worden gefundeerd op sterke ritmes en baslijnen. De twaalf tracks draaien aangenaam weg maar allerlei erupties zorgen ervoor dat de luisteraar 58 minuten bij de les blijft.  
Harry de Vries (wat een week 15)