Wat een week ... CD

GONG - The Universe Also Collapses (2019)

Wat een geweldig ...

 

 ... vervolg geven de relatief nieuwe leden van Gong met het nieuwe album 'The Universe Also Collapses' aan de erfenis, de nalatenschap van Daevid Allen. Vlak voor zijn dood heeft Allen zijn collega-astronauten de opdracht gegeven het spaceship 'Gong' te laten blijven vliegen. Dat doen ze, en hoe!
Bandleden Torabi, East, Nettles, Sturt en Golfetti hebben een meesterlijk psychedelisch en spacy album afgeleverd waarbij in alle 4 tracks de vonken, kometen, asteroiden en wat al niet meer door de huiskamer schieten. Kant 1, zoals zij het zelf noemen, vult zich met de ruim 20 minuten van 'Forever Recocurring', een track die zoemend begint, naar een climax opbouwt en aan het einde weer zoemend zijn weg zoekt door het heelal. De drie nummers van 'Kant 2' zijn al net zo sterk en laten alle aspecten die Gong al vanaf de jaren '70 bezit voorbijkomen: aanstekelijke ritmes, klanktapijten, sferische passages, vreemde teksten en geweldig blaaswerk. En dan die heerlijke, weldadige en mysterieuze glissando's die Fabio Golfetti uit zijn gitaar tovert. Steve Hillage zou het niet beter kunnen. Wat nog ontbreekt is een joint.
Daevid Allen kan, samen met Gilli Smyth, vanaf zijn nieuwe kosmische adres trots zijn op zijn 'nakomelingen'. De tovenaar zal vanuit zijn welverdiende zetel breed lachend en tevreden naar beneden kijken want Gong herovert met stip zijn toppositie in de psychedelische rock. Harry de Vries (wat een week 13)