Wat een week ... CD

KING GIZZARD - Fishing for Fishies (2019)

Eén van hun beste ...

 

 ... albums hebben de workaholics van King Gizzard & The Lizard Wizard met 'Fishing for Fishies' afgeleverd. En dat is knap want de mannen grossieren in sterk werk.
Je zou verwachten dat na de stortvloed aan releases van deze Australiërs - het 14e album sinds 2012 - de creatieve bron een keer opraakt. Maar de bron lijkt onuitputtelijk. En steeds weet dit septet de muziek weer een draai te geven. Men heeft alle muzikale hoeken al verkend (psychedelische rock, folk, ambient, jazz rock) maar manisch zoekt men verder en laat op deze nieuweling ook nog een statement achter als het gaat om de manier waarop de mens omgaat met de zeeën en de vissen (plastic soep!) en met elkaar. De geëngageerde teksten, met af en toe wat psychologie van de koude grond, zijn gevat in muziek die zich deze keer beweegt in de blueshoek, zelfs met wat boogie woogie, her en der gelardeerd met progrock (uit de Canterbury contreien, vooral in de keyboardpartijen) maar ook met jazz rock á la Soft Machine.Ten slotte valt op dat het geciviliseerder klinkt dan we gewend zijn van deze weirdos, compositorisch gestructureerder en produktioneel 'gladder' is en dat alles terwijl de doldwaasheid is gebleven.
We moeten gedoseerd omgaan met het toekennen van het extra predikaat 'Peak Experience'. Vorige week viel dat ook al de nieuwe van Gong ten deel. Maar ik kom er ook deze week niet onderuit: 'Fishing for Fishies': een absolute piekervaring! Harry de Vries (wat een week 14)