Wat een week ... CD

SUPERSISTER PROJEKT -
Retsis Repus (2019)


En marge van  ...

 
... de documentaire 'Tovenaar van de Nederpop' over Robert-Jan Stips (o.a. Supersister, Sweet 'd Buster, Golden Earring,The Nits) werd hem gevraagd nieuwe muziek te componeren en uit te brengen. Stips vroeg zich zelf ook al enige tijd af of hij nog muziek kon maken die schatplichtig moest zijn aan Supersister maar niet mocht ontaarden in makkelijk retro gedoe. Dat is hem, ondersteund door muzikale vrienden uit heden en verleden, meer dan gelukt.
'Retsis Repus' kent referenties aan Supersister - het zou vreemd zijn als dat ontbrak - zoals in 'Memories Are New IV' en in het geweldige 'I Am You Are Me/Transmitter'. Stips maakt echter ook een succesvolle slag naar voren. Zijn emotionele beslissing om na het verscheiden van Sacha van Geest geen dwarsfluit meer te gebruiken maar te vervangen door 'woodwinds' zoals trombones, leidt ertoe dat in 'For You and Nobody Else' en in 'Yellow Days' Frank Zappa opduikt - ooit inspiratiebron - maar waarin de handtekening van Stips niet ontbreekt. Verbindingen naar klassieke muziek zijn er, het geweldige toetsenspel van de meester zelf en in 'Hope To See You Again' - dat in reprise ook nog opduikt - hoor ik 'ambient space' muziek met een zin die mij in alle vezels raakte: 'Save some secrets for the end, hope to see you there again'.

Energiek zocht Stips het avontuur en dat is deze schatbewaarder van de progressieve muziek in Nederland op 'Retsis Repus' voortreffelijk gelukt. Het extra predikaat 'PEAK EXPERIENCE'  is dan ook meer dan terecht. Harry de Vries (wat een week 10)