Wat een week ... CD

JONATHAN WILSON - Rare Birds (2017)

Via studiowerk ...

 

... en twee uitstekende solo-albums kwam Jonathan Wilson op het net- en gehoorvlies van Roger Waters, die de gitarist, zanger en toetsenist direct recruteerde voor zijn huidige Us&Them Tour. 
Het in een prachtige hoes gestoken 'Rare Birds' is een sterk werkstuk dat moet groeien. Zoals het hoort bij albums van hoge kwaliteit. In eerste instantie leek het alsof dit het meest toegankelijke werk van Wilson is want 'poptracks' als 'Trafalgar Square', 'Over the Midnight' en het Beatlesque 'There's a Light' verteren gemakkelijk. Er gebeurt echter compositorisch, instrumentaal en produktioneel veel dat niet bij eerste gehoor maar langzamerhand zijn geheimen prijsgeeft. Zo hebben het schitterende 'Me', afsluiter 'Mulholland Queen' en het tekstueel intrigerende 'Sunset Blvd.' de loomheid en sfeer van Waters' recente studioalbum. Maar er zijn ook experimentele, onverwachte 'twists' zoals in het met de ambientmuzikant Laraaji gezongen Oosters aandoende 'Loving You' en het dagdromerige 'Living With Myself' met heerlijke synth- en CSN&Y-achtige zangpartijen. Het weldadig gearrangeerde 'Hard To Get Over' is met zijn repeterende ritme een absolute favoriet.
'Rare Birds' is een hybride geheel geworden in de positieve zin van het woord. Meer dan 78 minuten genieten van een muzikale staalkaart. Maak er zo nog een paar Wilson! Harry de Vries (wat een week 08)