Wat een week ... CD

HILLMEN - Whiskey Mountain Sessions Vol. 2 (2017)

Naast Djam Karet ...

 

... speelt toetsenist Gayle Ellett ook in Hillmen, een 'free improvisation' viermansband. Dus zonder vooraf vastgelegde structuur gaat men de studio in. Er staat niets op papier, de opnames vinden plaats in één avond, hoog in de Californische bergen, gelardeerd met enige whiskey en zonder 'overdubs' achteraf. Een inspirerende context voor een mix van jazz, jazz-rock en fusion met een licht psychedelische 'touch'.
Het resultaat op 'Volume 2', het eerste deel kwam uit in 2011, zijn drie lange tracks van 20, 10 en 8 minuten. De composities worden gekenmerkt door een repeterende 'groove' en weldadige solo's van Gayle Ellett op de elektrische piano en Mini-Moog maar ook van gitarist Lito Magana jr. En als men improviserender wijs en in synergie een melodielijn vindt, dan laat de band die niet meer los of in ieder geval met enige regelmaat terugkomen. En dat is knap. 
Mijn persoonlijke favoriet is 'The Long Way Home' waarin een 'funky groove' er voor zorgt dat stilzitten lastig is. Ideale track voor een met geestverruimende middelen voorzien feestje waarbij in trance de voetjes van de vloer komen. In 'The Mestizo Insect Frog Jam' neemt men lichtjes gas terug om in afsluiter 'Fire Breather' weer lekker los te gaan en vooral gitarist Magana de ruimte te geven. Kortom, The Whiskey Mountain Session Vol.2' is een heerlijk werkstuk voor hen die van verrassende instrumentale 'jams' houden. Harry de Vries (wat een week 07)