Wat een week ... CD

BILL NELSON - Chance Encounters in the ... (2017)

Zijn naam klonk onbekend ...

 

... maar na enige verdieping bleek Bill Nelson de oprichter, gitarist, toetsenist en zanger te zijn van een band die op het randje van de prog balanceerde namelijk Be-Bop Deluxe. Na zijn vertrek uit de band in 1978 begon hij een solocarrière die inmiddels rond de 100 (!) albums heeft opgeleverd.
De muziek op de 2CD 'Chance Encounters in the Garden of Lights' bevat een heruitgave van 'The Angel at the Western Window'  en 'The Book of Inward Conversation' (beide uit 1987), aangevuld met bonustracks en cassette-releases. Nelson is wat zweverig in zijn opvattingen en sterk beïnvloed door de occultist Austin Osman Spare en dat is te horen in zijn muziek die zich ergens bevindt tussen ambient en filmmuziek maar er komen soms ook associaties boven met de 'Private Parts & Pieces'-serie van oud-Genesis gitarist Anthony Phillips. Spiritueel wegzweven op zijn prachtige miniatuurtjes is zo goed als onvermijdelijk.  
Daar zit ook mijn lichte kritiek: sommige tracks zouden gewonnen hebben bij een verdere uitwerking. Desalniettemin zou ik een ieder die artiesten als Phillips, Eno, Gandalf, John Zorn een warm hart toedraagt adviseren Nelson's omvangrijke catalogus eens te onderzoeken. Harry de Vries (wat een week 06)