Wat een week ... CD

OMEGA - Anthology 1968-1979 (2017)

Beroemd in Hongarije ...

... maar ook daarbuiten. Volgens de promosheet verkocht Omega, een band die ik vaag kende en al sinds 1962 bestaat, 50 miljoen albums 'worldwide' en had men een grote hit met 'Pearls in Her Hair'. Een overzicht lag dus voor de hand.
De eerste schijf is voor de prog- en symfoliefhebber minder interessant. Die 17 tracks belichten Omega's mainstream pop kant. Goed maar aan mij niet besteed. Schijf 2 is een ander verhaal. Daar horen we 14 uitstekende, door keyboards gedomineerde prognummers met als uitschieters 'Gammapolis I & II' en 'The Lost Prophet'. Met goede zang maar niet zonder accent.
Ongelooflijk dat een zo grote band zo weinig aandacht kreeg in de gloriejaren. In ieder geval mijn deurtje voorbij ging. Dat Hongarije de thuisbasis was zal daar ook debet aan zijn geweest schat ik in. Deze, in een overigens lelijke en voor een 'anthology' magere hoes gestoken dubbelaar geeft echter een mooi overzicht van de twee kanten van de Omega-medaille. Voor ieder wat wils dus. Harry de Vries (wat een week 23)