Wat een week ... CD

 TIM BLAKE - Crystal Machine (1977/2017)

Het werd tijd ...

... dat iemand de solocatalogus van ex-Hawkwind en ex-Gong toetsenist Tim Blake onder handen ging nemen want zijn albums waren lastig te krijgen. Het mooie label Esoteric Recordings heeft dat nu gedaan met 'Blake's New Jerusalem' (1978), 'Magick' (1991), 'The Tide of the Century' (2000) en dus ook met 'Crystal Machine'. 
Blake's optredens eind jaren '70 deed hij samen met Patrice Warrener die met zijn speciale projectors de mystieke en psychedelische sfeer van de muziek ook in beelden ving. Blake zag zijn muziek als een 'art installation' en 'Crystal Machine' als een compilatie van eerste ideeën en liveopnames. Toen het in de studio werd samengevoegd bleek pas dat het een volwaardig album was. En zo is het: prachtige klanktapijten, ondersteund door krachtige sequences en, zoals altijd bij Blake, melodie. Het album is aangevuld met de voor hem a-typische single 'Surf' die hij in Frankrijk ooit uitbracht en de single-uitvoeringen van 'Synthese Intemporel I & II'.
Heerlijk dat zijn albums nu weer beschikbaar zijn. En terecht want Tim Blake is een uitstekend componist en toetsenist. Harry de Vries (wat een week 18)