Wat een week ... CD

THE BLACK ANGELS - Death Song  (2017)

Eén keer per decennium ...

... gebeurt het: er wordt een album uitgebracht dat na elke luisterbeurt vraagt om opnieuw opgezet te worden, dat nooit gaat vervelen en telkens weer nieuwe geheimen onthult! Zo’n album is 'Death Song', de vijfde van The Black Angels. "Wacht eens even”, hoor ik u denken, “The Black Angel's Death Song dat is toch een track van het beroemde album van The Velvet Underground uit 1967?” Inderdaad, The Black Angels, een psychedelische rock band uit Austin, verwijzen met de titel naar de illustere band van Lou Reed en John Cale.
Naast de titel is het de duistere, onheilspellende en desolate sfeer die verraadt dat men door genoemde band is geïnspireerd. Daar houdt de vergelijking dan ook op, want de muziek klinkt rijker en vooral psychedelischer dan Reed c.s. en bovenal eigentijds! De dreiging en naargeestigheid die de prachtige stem van zanger Alex Maas kenmerkt en de donkere, sinistere gitaar- en keyboardklanken vormen zo’n perfecte chemie met elkaar dat met recht gesproken kan worden van “het geheel is meer dan de som der delen”.
Dat er hier en daar wat geluidjes van Pink Floyd worden geleend zij de band vergeven, of liever gezegd: dat maakt de plaat alleen nog maar mooier! Een briljant psychedelisch album. Voor mij de plaat van het jaar! Henk Vermeulen (wat een week 17)