Wat een week ... CD

INGRANAGGI della VALLE - Warm Spaced Blue (2016)

Van het eerste album ...

... van de Italiaanse band Ingranaggi della Valle was ik niet onder de indruk. Aardig was het debuut 'In Hoc Signo' (2013), niet meer dan dat. Van hun nieuwste leg 'Warm Spaced Blue' ben ik wel onder de indruk. Sterk werkstuk, veelvuldig beluisterd de laatste weken.
Deze zeven Romeinen hebben zich goed ontwikkeld door de vele optredens en door personele wisselingen. Zo trad o.a. Alessandro Di Sciullo (guitars, keyboards) toe en hij drukt een duidelijk stempel op het geluid, dat volwassener en voller klinkt. Een geluid dat zich enerzijds laaft aan de traditionele symfonische rock historie met invloeden van Van der Graaf Generator, King Crimson en, van wat latere datum, Anglagard en Anekdoten. Ook worden er af en toe jazzy elementen toegevoegd zoals in 'Inntal' waarin ook Hatfield and the North doorklinkt.
Maar de band klinkt zeker ook eigentijds door produktie en gebruikte ritmes. 
Zes krachtige composities met veel afwisseling, goed gedoseerde rustpunten en uitstekende instrumentbeheersing. Ingranaggi della Valle klopt aan de deur van de hedendaagse grote namen in de symfo en prog. Sterker nog, ik doe de deur open en laat ze binnen! Harry de Vries (wat een week 03)