Wat een week ... CD

DWIKI DHARMAWAN - Pasar Klewer (2016)

Indonesisch als rode draad ...

... waar een ongelooflijke hoeveelheid jazzstijlen omheen is gevlochten. Die variatie maakt het dubbelalbum 'Pasar Klewer' van de Indonesische pianist Dwiki Dharmawan zo boeiend en zorgt ervoor dat er na 1000 draaibeurten nog geen verveling zal gaan optreden.  
Dharmawan is een loot aan de Indonesische progressieve jazz boom waar o.a. ook Simak Dialog en de gitaristen Tesla Manaf en Dewa Budjana toe behoren. Kenmerk is dat zij, ieder op eigen wijze, jazz elementen verrijken met Aziatische invloeden waardoor de muziek altijd oriëntaals aandoet.
Op dit album
wordt Indonesische progressieve jazz op avontuurlijke wijze knap geïntegreerd met (westerse) progrock. Dit komt vooral tot uiting in de twee uitvoeringen (instrumentaal en vocaal) van Robert Wyatt’s 'Forest' en ook in 'London in June', waarbij men in het intro zelfs een fragment van Soft Machine's 'The Moon in June' heeft geleend (zonder verwijzing naar de componist!).
'Pasar Klewer' bevat een elftal aan gevarieerde jazzcomposities waarvan enkele uiterst complex zijn en andere traditioneel klinken en een oase van rust zijn. De liefhebber van oriëntaalse prog(jazz)rock zal genieten van dit album van Dwiki Dharmawan en een keur aan fantastische instrumentalisten. Henk Vermeulen (wat een week 02)