Wat een week ... CD

ANDERSON/STOLT  - Invention of Knowledge (2016)

Jon Anderson lijkt ...

... weer helemaal terug te zijn na ziekte, een rotgevoel na zijn schandalige verbanning uit Yes, stemproblemen en weinig opzienbarende escapades met o.a. Jean-Luc Ponty. Met de hulp van Flower King Roine Stolt is de man met de meest ikonische stem in de progressieve rock weer op de goede weg.
Natuurlijk zijn Jon's teksten nog steeds mierzoet, met goede bedoelingen naar mens, natuur en aarde, maar ik hoor dan toch liever de hardere verpakking van een aanklacht tegen het verzieken van de aardkloot zoals Neil Young dat op zijn nieuweling 'Earth' doet. Maar van Jon weten we dat nu eenmaal en hij kan bij mij een potje breken.

Stolt en Anderson laten in de vier hoofdstukken van in totaal negen paragrafen hoogstaande, gelaagde en soms complexe progressieve rock horen die even tijd moet krijgen maar uiteindelijk mooi in elkaar past. En beter is dan het gedrocht dat Yes twee jaar terug afleverde maar, hoe kan het ook anders, wel veel Yes-invloed bevat.
Met de hulp van niet alleen Stolt maar ook van o.a. Tom Brislin, Lalle Larsson, Jonas Reingold, Nad Sylvan en Daniel Gildenlöw heeft Anderson een nieuwe fase aan zijn imposante loopbaan toegevoegd die een katalysator lijkt te zijn voor meer, zoals de vorming van 'Anderson, Rabin, Wakeman'. Mooie hoes overigens. Harry de Vries (wat een week 25)