Wat een week ... CD

MJ12  - MJ12 (2016)

Percy Jones ...

... speelde o.a. met Steve Hackett, Brian Eno en Richard Barbieri maar kennen we vooral als bassist van Brand X waar hij van 1974 tot 1980 lid van was. De afgelopen jaren was hij solo actief en betrokken bij allerlei projecten zoals Bangtower.
Wat Jones met het fusionkwartet MJ12 laat horen - vernoemd naar een groep wetenschappers uit de jaren '40 die onderzoek deden naar UFO's - benadert in veel van de negen tracks het geluid van Brand X, alleen experimenteler met de nadruk op jazz. Zoals in 'Call 911' en 'Bad American Dream Pt.2'. Ook is er invloed van Weather Report zoals in de uitstekende tracks 'The Phantom Maracas' en 'Guns and Pussy'. Zijn basspel is nog steeds fenomenaal en bijzonder en de ondersteuning van zijn kompanen Stephen Moses (drums), Dave Phelps (guitars) en Chris Bacas (saxophone) is eveneens hoogstaand. Bijzondere vermelding verdient 'Magic Mist' en Magic Mist Reprise' met als basis een broeierig, ambient thema.
Prima album voor de liefhebbers van enigszins drukke jazz-rock. Dus niet voor de late zomeravond bij het kampvuur maar wel als ontlader na een werkdag die niet helemaal lekker liep. Harry de Vries (wat een week 24)