Robert-Jan Stips - 
Present to the Highest Pudding (2016)

Label: Just Entertainment 
Bandsite: www.stips.net
Running Time:
100:00
 

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of 5 JoJo's)


Supersister: mijn favoriete band uit de jaren '70, naast Solution en Focus. De band die volgens Frank Zappa, samen met Gentle Giant, als enige interessante en vernieuwende muziek maakte. En zo was het. In 2000 maakte Supersister tot mijn genoegen een comeback, resulterend in het prima livealbum 'Supersisterious'. Helaas overleed kort daarna in 2001 fluitist en oerlid Sacha van Geest. En in 2011 overleed ook nog eens bassist Ron van Eck, terwijl men op het punt stond op te gaan treden op het Nearfest Festival in de USA. Een belangrijk deel van de bandziel was toen definitief weg. Gelukkig is de spil van de band Robert-Jan Stips 'still going strong' getuige dit bijzondere album 'Present to the Highest Pudding' en dito DVD.
Bij Stips vatte het idee post om de drie iconische bandalbums 'Present from Nancy' (1970), 'To the Highest Bidder' (1971) en 'Pudding en Gisteren' (1972) te eren door ze integraal en live uitsluitend op piano uit te voeren. Simultaan op de 'grand pianos' Steinway, Fazioli en Bechstein, volgens kenners een bijzondere combinatie. Hetgeen op 5 juli 2015 in het Beauforthuis in Austerlitz gebeurde bij een temperatuur van 38°C. Kan mij voorstellen dat Stips zich voordien wel een beetje zorgen maakte want die temperaturen zijn niet echt bevorderlijk voor de stemming van de pianosnaren. Al is daar niet of nauwelijks iets van te merken.
Zonder enige twijfel stel ik dat Stips hier een absolute topprestatie heeft geleverd. Zingen en tegelijkertijd in een dergelijke broeierige entourage drie piano's op een sublieme wijze bespelen - een paar haperingen daargelaten, wat wil je - is een groot compliment waard. Het geheel doet mij denken aan 'The Köln Concert' van Keith Jarrett (1975). Soortgelijke sfeer, Stips' pianospel heeft er wat van weg en de directe manier van opnemen laat ook hier alles horen tot aan de ademhaling van Stips aan toe. De opnames op de bijgevoegde DVD geven nog beter inzicht in wat een 'drive' en energie Stips op die avond als een duizendpoot in zijn spel legde.
De drie albums blijven ook 'uitgekleed' gespeeld op uitsluitend toetsen fier overeind. Waarmee de intrinsieke en duurzame kracht van de composities nog maar weer eens is aangetoond. En wat heb ik weer genoten van o.a. 'Memories Are New', 'She Was Naked', het prachtige 'No Tree Will Grow', 'Radio' en 'Psychopath'. Ik betrapte mij er zelfs op, ook na herhaalde beluistering, dat er een traan moest worden weggepinkt. Natuurlijk deels om jeugdsentimentele redenen maar ook door de uitvoering van deze sterke composities. Wel jammer dat de promo CD, aangekomen bij 'Pudding en Gisteren', bij mij diverse malen ook na schoonmaken hapert door een beschadiging. Maar per saldo mag dat de pret niet drukken.
Robert-Jan Stips heeft op een bijzondere en uitstekende wijze een geslaagd eresaluut gegeven aan een deel van zijn persoonlijke geschiedenis, aan zijn twee overleden maten en aan drie albums die bij iedere fan van progressieve muziek in de kast horen te staan. Gehoord de hoge kwaliteit van
'Present to the Highest Pudding' zou dat ook moeten gelden voor deze CD/DVD. Harry de Vries (05-2016)

Personnel:
Robert-Jan Stips - Steinway, Fazioli & Bechstein Grand Pianos, vocals

Discography (solo)
U.P. (1981)
Egotrip (1996) 
Greyhound (1999)

Rembrandt 2000 (1999)
Rond (2009)

Present to the Highest Pudding (2016)