Wat een week ... CD

ADVENT - Silent Sentinel (2015)

Bijna tien jaar geleden ...

... bracht Advent het geweldige album 'Cantus Firmus' uit dat vele malen nadien de laser sierde. Dat moest ook wel want nieuw werk van de broers Henry en Mark Ptak en Alan Benjamin bleef uit. Zij zijn nog over van die oude bezetting, aangevuld met Greg Katona (guitar), Joe D'Andrea (drums, vocals) en Brian Mooney (bass). 
Wat bleef op deze nieuweling 'Silent Sentinel' is de sterke Gentle Giant invloed aangevuld met middeleeuwse, soms zelfs kerkelijk aandoende choralen en folkthema's. Wat ook bleef zijn het compositorisch vermogen, de technische kundigheid en de prachtige samenzang.
Dan kan het niet anders of we hebben hier wederom te maken met een imponerend werkstuk. Al is het, met 15 tracks waarvan er 8 niet meer klokken dan 3 minuten, wat fragmentarischer geworden. Gevolg is dat het album veel draaibeurten nodig heeft om zijn kwaliteiten prijs te geven. Maar dan heb je ook wat zoals o.a. in de 19 en 12 minuten van resp. de titeltrack en afsluiter 'Romanitas'. Het was het wachten meer dan waard. Snel weer luisteren. Harry de Vries (wat een week 39)