Wat een week ... CD

MYSTERY - The World is a Game (2012)

Terug op het oude nest ...


... want Benoit David is weg bij Yes en maakt weer deel uit van het Canadese Mystery, met als frontman gitarist/toetsenist Michel St-Père, bassist Antoine Fafard en Nick d'Virgilio op drums.Voorganger 'One Among the Living' was uitstekend en ook nu weet men de hoge kwaliteit te continueren.
Mystery speelt progressieve, of beter gezegd symfonische rock in de traditie van de tweede generatie Genesis. Een vol, sommigen zullen zeggen bombastisch, geluid waarin de toetsen en de gitaar domineren en de melodie altijd in het vizier blijft, ook na instrumentale passages waarin soleren de nadruk heeft. St-Père is een zeer goede gitarist die strepen trekt á la Hackett en bovendien de kunst van het componeren beheerst. David met zijn ijle stem maakt het sfeertje af dat, zeker qua teksten, op het spirituele randje balanceert.
De band weet ingetogen tracks en passages, zoals in het rake 'Superstar' en het mooie en emotionele 'Time Goes By', te combineren met symfonische erupties. De bijna twintig minuten van 'Another Day' maken dat integraal duidelijk, waarbij de climax van de track tevens de climax en het einde van het album vormt. Een heerlijk werkstuk dat bovendien getooid is in prachtig art-work waarnaar je blijft kijken, zoals het een 'symfonische hoes' betaamt. Harry de Vries (wat een week 38)