Wat een week ... CD

EFTERKLANG - Piramida (2012)
Prachtige avant-garde prog  ...

... van het Deense Efterklang op deze nieuweling 'Piramida' die handelt over de door de Russen in 1998 verlaten mijnlocatie Piramida op het eiland Spitsbergen. De drie bandleden brachten een bezoek aan die plek en lardeerden het boekje met schitterende foto's van overwoekerde huizen en straten, nooit meer beslapen bedden en andere stille getuigen van vroegere bewoners. Die sfeer, gevat in de kou van dat eiland, verbeeldt de muziek perfect. En sluit goed aan bij de betekenis van de bandnaam: herinnering en nagalm.
Efterklang maakt visualiserende progressieve muziek waarin alles anders klinkt dan wij gewend zijn: de synths hebben een unieke, immense sound, de zang en samenzang is tonisch en a-tonisch tegelijk en de composities kennen een vreemde opbouw waarin de ene keer onvoorspelbaarheid de boventoon voert en de andere keer juist de herhaling. Door die repetitie zijn er lichte associaties met Philip Glass maar vaker denk ik aan Sigur Ros maar dan minder ingetogen, The Blue Nile en Robert Wyatt, al zijn die referenties slechts sporadisch. Alle acht tracks zijn sterk maar 'Apples' springt er uit door de huiveringwekkende synths en 'Between Two Walls' is een juweeltje!

Met dit vierde album heeft Efterklang een ingenieus en indrukwekkend werkstuk afgeleverd dat mij verplicht om ook de andere albums, die ik slechts oppervlakkig ken, te gaan onderzoeken. Dat is geen straf.
Harry de Vries (wat een week 37)