Wat een week ... CD

SHADOW GALLERY - Carved in Stone (1995)


Perfecte mix ...


... van metal, progressieve rock en symfonische rock maken de klassiek geschoolde mannen van Shadow Gallery. Dat doen ze nog steeds en die heerlijke cocktail was ook al te horen op hun tweede album 'Carved in Stone' van zeventien jaar terug.
Dit album was ooit mijn eerste kennismaking met deze Amerikanen. Daarna volgden er nog zes albums, de laatste worp 'Digital Ghosts' dateert uit 2009, die allen goed tot uitstekend zijn. Alles is tot in de puntjes verzorgd, de heren verstaan hun vak, beheersen hun instrumenten en dat is nog een 'understatement', de zang van de in 2008 helaas overleden Mike Baker is sterk, de produktie staat als een huis en het artwork is in de loop der jaren steeds mooier geworden. Toch is de band nooit helemaal doorgebroken zoals Dream Theater. Onterecht want Shadow Gallery bezit de competentie om goede en mooie melodielijnen te trekken en dat kunnen we van Dream Theater niet altijd zeggen. Die blijven vaak hangen in "hoor eens hoe goed en snel ik kan spelen".

Opener 'Cliffhanger' is nog steeds een favoriet met zijn strakke riffs, interessante breaks en aanstekelijke thema. En wat te denken van de emotionele ballad 'Don't Ever Cry, Just Remember', kippevelmuziek. De bijna 22 minuten van afsluiter 'Ghostship' zijn buitencategorie. De band is na dit album alleen maar beter geworden. Kunt u nagaan! Harry de Vries (wat een week 36)