The New Earth Group - Eurafricarabia (2010)

Label: Excelsior Recordings
Bandsite: http://www.thenewearthgroup.nl/
Duur: 56:00
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

De redactie van ProgLog AFTERglow zoekt het soms ver weg en besteedt aandacht aan progressieve albums uit het buitenland, tot aan Indonesië en Siberië toe. En dan vergeten we weleens dat de kwaliteit onder handbereik ligt, onder de rook van ons domicilie Schiedam, namelijk in Rotterdam. Want daar komt de jazz-rock band The New Earth Group (TNEG) vandaan. Een succesvolle, relatief nieuwe formatie die optrad op North Sea Jazz en Noorderslag, genomineerd werd voor de Edison Publieksprijs, deel uitmaakt van de stal van het bekende Excelsior Recordings en toch ook al vier albums maakte.
Eigenzinnigheid, creativiteit en compositorisch vernuft kenmerken de muziek op 'Eurafricarabia'. Hoewel dit leidt tot een eigen geluid zijn er ook invloeden te horen van King Crimson - sporadisch - en Sun Ra maar vooral van Soft Machine en Frank Zappa. De complexiteit en gelaagdheid, de eigenwijsheid, de 'woodwinds' en de samensmelting van diverse muzikale stromingen zorgen ervoor dat de grote meester Zappa nooit ver weg is. In die zin moest ik ook denken aan de al eerder besproken Belgische band The Wrong Object.
'Eurafricarabia' bestaat uit zes tracks waarvan er drie rond de veertien en tien minuten klokken. Dat is koren op de molen van de fans van progres- sieve muziek. TNEG weet in deze lange stukken de aandacht uitstekend gevangen te houden doordat er veel gebeurt qua tempo en 'breaks' en er nogal wat variatie is doordat ingetogen fragmenten afgewisseld worden met typische jazz-rock erupties. Ook het sterke blaaswerk van Choca Alcazaba draagt hieraan bij die, samen met gitarist Vincent Matthias van Duin, in belangrijke mate de signatuur van TNEG bepaalt.
Mijn favorieten zijn het kwartier 'Ali Baba', het als ambient startende maar al snel naar jazz-rock onwikkelende 'Psycho Lovers' en het intrige- rende en enigszins mystieke 'Ohm À Kee'. Maar per saldo staan er geen zwakke composities op dit instrumentale album.

Het werkstuk 'Eurafricarabia' zal nog regelmatig zijn weg vinden naar de 'player'. The New Earth Group is namelijk een aanwinst voor de Neder- landse progressieve muziekscene. Niet alleen omdat de band een jazz-rock-traditie voortzet die enigszins in de verdrukking was gekomen sinds de jaren '80 maar ook omdat zij aan die traditie een eigen draai geven met een 'TNEG-sound' tot gevolg. Harry 'JoJo' de Vries (11-2010)

Bezetting:
Vincent Matthias van Duin - electric and acoustic guitar
Choca Alcazaba - soprano, tenor and baritone sax, vibes, electric guitar
Jos Hoevenaars - bass
Fonckeltoff - Fender Rhodes and Oberheim
Jasper Den Dulk - percussion
Robin Schaeverbeke - drums

Milena Eva - cello

Discografie:

The New Earth Group (2008)
Tam Boe Man (Live) (2009)
Hypnotics for the Unborn (2010)
Eurafricarabia (2010)