douBt - Never Pet a Burning Dog (2010)

Label: Moonjune Records
Bandsite: www.myspace.com/doubt3
Duur: 53:35

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

douBt is een trio dat zich richt op 'power electric jazz' en dat bestaat uit Alex Maguire (die een rol speelde in een late generatie Hatfield and the North, met Pip Pyle speelde en ook actief is met zijn sextet) op key- boards, Michel Delville (bekend van mijn favoriet The Wrong Object) op gitaar en Tony Bianco (die o.a. met Elton Dean speelde) op drums. Spe- ciale gast is bovendien de geen introductie nodig hebbende Richard Sin- clair die bas speelt en op twee tracks zingt en dan direct de sfeer weet terug te halen van Hatfield en Caravan.
'Never Pet a Burning Dog' is geen gemakkelijk album, maar dat is be- kend van de Moonjune Records catalogus, en dus: complex, op momen- ten experimenteel, polyritmisch en vooral energiek en vitaal. Voor zover ik kan achterhalen is een deel van de composities geimproviseerd, met uit- zondering van de door Sinclair gezongen tracks, en zijn alle acht tracks in één take opgenomen. Daardoor blijft het wel zo fris.
Ik ben wel blij met dit album, niet in de laatste plaats door Sinclairs' bij- drage, maar zeker ook door de durf en de creativiteit die wederom spreken uit een album waarbij Maquire en Delville betrokken zijn. Dat zijn geen jongens van de gestampte pot maar gaan doorgaans voor nieuwe gerechten of voor bekende gerechten met een twist.
Het debuutalbum opent via kerkklokken met 'Corale di San Luca' en de stem van Sinclair en waan ik mij op The Rotter's Club, even maar, om de track langzaam op te laten bouwen in de richting van track twee, het harde en felle door gitaar gedomineerde 'Laughter' waarbij de elektrische piano van Maguire onmiskenbaar een Canterbury sfeertje in het geweld probeert te bewaren. De track ontspoort maar toch ook weer niet. Dit had Hatfield nooit kunnen doen ...

'Over Birkerot', een compositie van Terje Rypdal, geeft korte tijd weer wat lucht, maar introduceert al snel een rauwe gitaarsolo van Delville die duide- lijk refereert aan het typische geluid van voorbeeld Zappa. Anders dan Terje Rypdal zelf zou doen maar een prima interpretatie door douBt.
Het album vervolgt met het relatief ingetogen, dreigende en knap gespeel- de ‘Sea’ en met vier minuten Sinclair, zingend in ‘Passing Cloud’. Heerlijk te horen dat Richard 'alive and kicking' is in een uitstekend 'easy jazz' nummer met een mooie mellotron op de achtergrond. 'Cosmic Surgery' is een uitschieter met Soft Machine-eigenwijsheid.
douBt lijkt mij een aanwinst voor de jazz-rock in de avant garde hoek, daar heb ik geen enkele twijfel (...) over. Dat Sinclair meedoet is daarbij mooi meegenomen en ik hoop dat hij de volgende keer wederom wordt uit- genodigd als gast. Dan ben ik ook weer van de partij! Harry 'JoJo' de Vries (03-2010)

Bezetting:
Alex Maguire - Fender Rhodes electric piano, Hammond organ, Mellotron, synth
Michel Delville - electric guitar, Roland GR-09
Tony Bianco - drums
with special guest
Richard Sinclair - vocals (1, 5) and electric bass (1, 2)


Discografie:
Never Pet a Burning Dog (2010)