The Barstool Philosophers - Sparrows (2009)

Label: eigen beheer
Bandsite: www.thebarstoolphilosophers.com
Duur: 51:00
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

The Barstool Philosophers - wat een naam ... aan de andere kant levert die naam een mooie site op - is een nieuwe ster aan het progressieve firma- ment. Althans 'nieuw', de Almelose band bestaat al op en af sinds 1997. In de line-up zijn mensen te vinden die hun sporen hebben verdiend in andere prijzenswaardige Nederlandse progbands zoals toetsenist René Kroon (o.a. Sun Caged), drummer Martin Kuipers en bassist Bas Hoebink (beiden uit Symmetry).
'Sparrows' vertelt het verhaal van een man - zanger Leon Brouwer - die na een scheiding enige tijd stuurloos werd en de zelfkant van het leven op- zocht. Ik kan mij er zelfs zonder de muziek van alles bij voorstellen. Geluk- kig begint aan het einde van het album 'de nieuwe dag' en lacht het leven hem via 'Sparrows' - een uiteindelijk in de cafékrochten gevonden bevallige dame? - weer toe. Eind goed al goed. Het is min of meer een concept-album dus.
En 'goed' is ook van toepassing op dit smaakvolle, prima geproduceerde, compositorisch sterke, technisch goed uitgevoerde album waarop mij vooral de dynamiek aanspreekt tussen de hardere tracks die associëren met Dream Theater en de gevoeliger thema's en tracks waar wat Marillion in doorschemert. Voor de hand liggend die dynamiek, in het licht van het concept en als metafoor voor het leven, maar het is over de gehele line zeer goed getroffen.
Bovendien, en dat is weleens anders in de prog en vooral bij bands van Nederlandse bodem, is Leon Brouwer een meer dan uitstekende zanger, zowel in het hoog als in het laag, die referereert aan James LaBrie (Dream Theater), Mac (Threshold) en wat verder terug aan Ian Gillan (Deep Purple). In die vocale contreien moet u het zoeken. Gehoord zijn bereik en kracht vermoed ik dat Brouwer ook live moeiteloos overeind blijft.
Het album 'Sparrows' bevat wat mij betreft alleen maar uitstekende tracks met een aantal uitschieters zoals het spannende, met een pakkend thema getooide 'Afterglow', het melodieuze 'Silence', het muzikaal ingeto- gen maar vocaal emotievolle 'Dreamscape' en het felle, licht experimen- tele 'Eyes Show the Heart'.

Het proglandschap is met The Barstool Philosophers een uitstekende band rijker die met een goede promotie en veel optredens in binnen- en buitenland het nog ver zou kunnen schoppen. En natuurlijk door continuïteit want de progscene kent veel van dit soort eendagsvliegen. Hoewel dit segment propvol zit met vergelijkbare bands, is het de hoge kwaliteit die The Barstool Philophers boven het maaiveld doet uitsteken. Dat kan niet anders dan vruchten af gaan werpen. Harry 'JoJo' de Vries (12-2009)

Bezetting:
Leon Brouwer - vocals

Bas Hoebink - bass
René Kroon - keyboards
Martin Kuipers - drums
Ivo Poelman - guitars

Discografie:
Sunrise (single, 2006)
Sparrows (2009)